10 Tips

Top 10 minder stress, meer plezier. Lach!

1. Jezelf zijn

Ben jezelf! Lach! Niks werkt zo lekker als je je zelf bent en je niet voor doet als een super zuster die alles wel weet te fixen. Zeg niet overal ja op want je weet dat je niet alles (is onze toch al korte tijd) weet en kan.

2. Mantelzorgers en familie

Zorg dat ze zich welkom voelen en vragen mogen stellen. Geef ze ook antwoord op de vragen die ze niet stellen. Toon interesse in hun leven. Want soms hebben zij dat ook nodig. En hebben we wat minder tijd voor hun vader of moeder dan zullen ze dat ook een keer begrijpen.

3. Ben eerlijk (maar niet te)

Er zullen echt wel eens momenten zijn dat je ergens geen antwoord op hebt. Dat geeft niks. Maar loop er niet mee te koop! En als er weer eens een boos familielid op je af komt stormen. Vertel hem of haar dan niet in geuren en kleuren hoe je collega de boel heeft verzaakt en dat jij ook zo teleurgesteld bent. Maar betuig je medeleven en betreur wat er is gebeurd. En zoek samen naar een oplossing.

4. Eigen tijd investeren

Ja… ik hoor jullie al denken. Echt niet! Maar ik doe het toch. Echt wel! Even tien minuten thuis inlezen of even naar die familie toelopen na je werktijd als ze gezellig koffie zitten te drinken in de gezamenlijke ruimte. Je collega een kwartiertje ondersteunen in het programma wat ze nog niet helemaal begrijpt. Het doet wonderen.

5. Oprecht aandacht geven

We rennen en vliegen wat af als er weer eens ziekte is of een dienst is die gewoonweg niet opgelost is. Maar kom soms ook even op adem en luister oprecht naar wat de cliënt te vertellen heeft. Zij zullen het waarderen en de volgende dag dat je weer moet rennen jou gehaast met een korrel zout nemen.

6. Niet aan de tijd denken

’s Ochtends denk je al… hoe ga ik dit redden in deze tijd!? Gooi de tijden van je route overboord en werk op je gevoel. Bevrijdend!

7. Ga niet hospitaliseren!

Ja, wij kunnen er ook wat van als broeders en zuster. Maar sta open voor veranderingen en ideeën van nieuwe (jongere) collega’s. Houd niet te stevig vast aan je lijstjes, dingetjes en datjes. Laat ze eens los en doe iemand ander zijn bril eens op. Het maakt je niet armer maar verrijkt je!

8. Teamspeler!

Samen sta je sterk! Samen ben je een team. Samen kan je ergens naar toe werken. Stel doelen, die je tijdens iedere vergadering bespreekt en verder uitwerkt. We krijgen zoveel van bovenaf afgevuurd dat we soms door de bomen het bos niet meer zien. Maar wij zijn diegene die het moeten uitvoeren. Dus doen we het op onze manier!

9. Teambuilding

Investeer in je team. Ga samen eten of drinken na het werk. Pak een ijsje op die zomerse dagen en ga heerlijk langs de waterkant zitten. Of koffie met een gebakje op de regenachtige herfstdagen. Het hoeft allemaal geen uren te duren. Ga op kraamvisite, stuur een kaartje, bloemetje als iemand ziek is, zwanger of er even doorheen zit.

Het zijn de kleine dingen die het doen.

10. Vragen stellen

Dus bij deze de vraag: Heb jij nog een tip?! Let me know!