Berichten

Wondzorg? Gewoon aan de lucht drogen!

Ja, wondzorg. Dat is altijd een dingetje. You love it or you hate it. Ik vind het echt helemaal geweldig om te doen. Je kan echt in de cliënt kruipen, dat schept een band. Haha, nee gekheid. Het is interessant omdat het niet alleen om de wond gaat maar ook om wie de cliënt is en wat ze doet, eet, drinkt en hoe ze leeft.

Want als wij vallen of ons stoten dan hebben we een bult of blauwe plek. Maar zij, onze ouderen medemens hebben gelijk bloeduitstortingen waar je u tegen zegt en een half ontvelt onderbeen. Of een oorlel gescheurd en het tapijt onder het bloed besmeurd alsof het lijkt dat er een slachtpartij is geweest. En omdat ik in een verzorgingshuis werk.  En je niet een hele hutkoffer vol met verbandmiddelen hebt wordt dat soms lastig opruimen. Gelukkig hebben we zelf een secret stash waar we de eerste hulp mee kunnen verlenen. Want maar zout op de wond… ik bedoel op het tapijt blijven strooien en wachten tot de apotheek het materiaal heeft geleverd wordt ook niemand gelukkiger van.

Genezingsproces

Maar dan begint het pas. Iedere oudere heeft een ander genezingsproces. Ieder mens heeft een ander genezingsproces. Het heeft met de leeftijd te maken, medicijnen, voeding en vocht opname. Maar ook hoeveel de cliënt nog aan beweging doet, hoe de gesteldheid van de bloedvaten zijn, het ziektebeeld, de plek van de wond en natuurlijk het mentale welbevinden.

Hygiëne

Maar niet alleen het lichamelijk en mentale welbevinden van de cliënt speelt een belangrijke rol in het genezingsproces. Ook het gedrag en handelen van de verzorgende of de verpleegkundige. Het is van belang dat je altijd hygiënisch werkt, hoe klein de wond ook is. En ik begrijp dat het in de thuiszorg en soms ook in instellingen moeilijk is omdat sommige kamers viezer zijn dan het kleinste kamertje. Maar handel je volgens het wondplan en zorg je voor schoon materiaal, een schone werkplek en dat je kennis up to date is ben je al heel ver.

Drogen aan de lucht

Daarnaast heb je nog de omgevingsfactoren. Ik noem zomaar wat dingen op. De gewonde stopt zijn of haar vinger in de wond, vindt zwachtelen niet nodig of trekt het verband er af, want vroeger droogde we de wond namelijk gewoon aan de lucht. En het niet willen spoelen van de wond. Je been niet omhoog willen houden, niet willen bewegen of juist teveel bewegen. En natuurlijk alles beter weten dan de zuster. *Zucht* Dus daarom kan zelfs de kleinste blaar een gecompliceerde wond worden.  Hoezo niet uitdagend

 

3 thoughts on “Wondzorg? Gewoon aan de lucht drogen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *