Berichten

Dilemma dinsdag, wat zou jij doen?

Familie, mantelzorgers en zorgmedewerkers willen het beste voor hun naasten. Maar soms kom je op het punt waar je afvraagt of wij die beslissing moeten nemen of de persoon in kwestie zelf. En of alle wensen en behoeften nog wel reëel zijn.

Sinds kort woont er een echtpaar bij ons in huis. We mogen ze bij hun voornaam noemen. Ze heten Willem en Sien. Willem is geestelijk nog goed en Sien is dement. Samen zijn ze nog altijd ontzettend, superduper smoorverliefd. Tot de dood ons scheidt, dat is wat ze meer dan 62 jaar geleden aan elkaar beloofd hebben. Maar Willem zijn hart breekt iedere keer als hij Sien weer een stapje achteruit ziet doen. En bij ieder stapje dat Sien achteruit zet, zet hij er 2. Hij gaat er aan onderdoor. En Sien, Sien weet het allemaal niet meer. Iedere dag wordt moeilijker en zwaarder. Gedachtes die niet meer van haar zijn en gevoelens die niet meer bestaan of alleen maar versterkt worden door de leegte en het onbekende. Wij kunnen Sien niet bieden wat ze nodig heeft. Als Willem en Sien samen blijven wonen, zal Willem sterven van verdriet en Sien zal alleen achter blijven. Haar wereld zal steeds kleiner worden tot dat die niet meer van haar is. Of moet Sien verhuizen zodat Willem kan aansterken en bij zijn lieve Sientje op visite kan.

Sien is de vrouw van Willem en Willem de man van Sien, ze hebben elkaar een belofte gedaan. Om vanaf die dag elkaar te hebben en te houden. In voor- en tegenspoed, in rijkdom en armoede, in ziekte en gezondheid, om lief te hebben en te koesteren, tot de dood hun scheidt.

Wat zou jij doen? Ga je voor de onvoorwaardelijke liefde of voor de beste zorg. Maar wat is de beste zorg…

 

 

 

6 thoughts on “Dilemma dinsdag, wat zou jij doen?

  1. Pittige casus is het zeker. Mijn opinie; het is voor beiden beter als ze van tafel en bed gescheiden worden. Betekent niet minder liefde. Willem kan elke dag belangrijke tijd met Sien doorbrengen. Betekent zeker niet minder liefde. Alleen liefde op andere tijden. Ook omdat Willem het dat langer vol zal houden betekent het wel langer liefde.

  2. Wij hebben nu zo’n situatie en er gaat gekozen worden voor “tafel en bed scheiding” met overleg en instemming van de kinderen. Meer ook omdat de situatie al meer gevaar gaat opleveren. Het is moeilijk. Maar hier blijven ze wel onder 1 dak, dat scheelt ook enorm.

    1. We zijn nu een aantal weken verder. Dhr. wilt niet dat zijn vrouw nog naar de dagbesteding gaat… Als er een plekje vrij is bij beschermd wonen om de hoek kan hij op bezoek. Maar Ja,als dit al niet eens lukt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *