Berichten

Haha! Ik heb je in je blote kont gezien!

Dat zou wat zijn als we zo naar de mensen kijken die we verzorgen. Het is namelijk al een prestatie op zich als je je als zorgbehoevend persoon overgeeft aan ons. Want gewassen worden door een ander. Ik sta er ook niet om te springen als die tijd daar is. Dus daarom is veiligheid bieden het belangrijkste van het hele proces. Heel leuk een protocol over hoe je iemand moet wassen. Maar als iemand zich niet veilig en vertrouwd bij je voelt wordt het niet ervaren als een prettige gebeurtenis of wordt er namelijk helemaal niet gewassen.

Onlangs is een bewoonster bij ons fysiek en mentaal wat achteruit gegaan. Ze wilt nog niet door iedereen geholpen worden. Maar om door een enkeling van ons geholpen te worden heb ik al meerdere gesprekken met haar gevoerd. Het belangrijkste wat naar boven kwam is dat we elkaar respecteren. Wij helpen haar als het noodzakelijk is. We geven advies en betuttelen haar niet. Maar nog niet iedereen heeft haar vertrouwen gewonnen. En dat vind ik ook niet zo gek. Ze wil je graag leren kennen en vertelt ook graag over zich zelf. Geef het de tijd. Zolang iemand niet riekt en zichzelf verwaarloost is erg geen man over boord. Want wat wij gewoon vinden, wil niet zeggen dat dat voor hun ook zo is.

Wij zijn voor velen niet een zuster, maar “de zuster die ik alles toevertrouw en mij een veilig gevoel geeft als ze in de buurt is”. En dan pas kan je grapjes maken in de blote kont.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *