Berichten

Vervolg Dilemma Dinsdag. Eind goed al goed?

Kort nadat ik in oktober schreef over Willem en Sien ging het niet goed met Willem. Hij was gevallen en had zijn heup gebroken. Dat zou betekenen dat hij meer zorg nodig zal hebben wanneer hij terug komt na zijn ziekenhuis opname. Met familie hadden we overlegt dat hij tijdelijk op een ander appartement zal komen te liggen. Dit om er voor te zorgen dat wij, Willem en Sien beide evenveel aandacht konden geven tijdens de ochtendzorg. Voor Willem en Sien, maar ook voor hun familie gebeurde wat ze niet wilden. Ze werden gescheiden van bed en tafel.

Gelukkig kon Sien naar de dagbesteding, wat aan het begin zeker niet erg makkelijk was. En Willem kon aan zijn herstel gaan werken. Maar Willem had het erg zwaar. De momenten dat hij zijn vrouw nog zag waren vermoeiend en pijnlijk door de dementie die haar aan het overnemen was. Willem zat mede hierdoor diep in de put. En het herstel stond  hierdoor stil. Geen eten, geen drinken en geen medicijnen. Maar gelukkig wilde hij na een aantal dagen weer wat eten en smaakte hem dit ook. Hagelslag is zijn grootste favoriet.

Al snel daarna kwam er een appartement vrij bij de zorginstelling die aan die van ons gekoppeld is. Daar kon Sien beschermd gaan wonen. De familie pakte de verhuizing met beide handen aan en zorgden ervoor dat hun moeder een goed onderkomen zou krijgen en de zorg zou ontvangen die ze nodig heeft. En Willem, Willem kruipt iedere dag beetje bij beetje verder uit de put maar valt ook nog wel eens terug. Zijn kleinzoons hebben hem onlangs meegenomen op visite naar zijn vrouw. Het was een emotionele ontmoeting. Maar Willem zag de rust bij zijn vrouw en dat deed hem goed.

Het waren te veel tegenslagen tegelijkertijd. Er zijn onoverkoombare keuzes gemaakt na die ene val. En misschien was de val erg pijnlijk. Een lichamelijke en mentale breuk. En misschien ook wel nodig om te zijn waar we nu staan…

 

 

1 thought on “Vervolg Dilemma Dinsdag. Eind goed al goed?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *