Berichten

Waar blijft onze rookvrije werkplek?

 

2001: “Verpleeg- en verzorgingshuizen willen een versoepeling van de Tabakswet. De koepel Arcares en de bewoners organisatie hebben minister Borst (volksgezondheid) gevraagd de zorginstellingen voorlopig niet te vervolgen voor wetsovertredingen.”

Eigenlijk best gek hè? Zo maar een zin uit de reclame van het KWF. En eigenlijk vind ik het ergens ook best gek. In kroegen, treinen, bibliotheken en kantoorwerkplekken mag al tijden niet meer gerookt worden. Zelfs openbare ruimtes zoals een speeltuin en dierentuinen moeten er aan geloven dat er niet meer gerookt mag worden of dat er rookzones worden gecreëerd. Maar als je in de wijkverpleging of in een verzorgingshuis werkt, mag er nog gewoon gerookt worden.

Hinderlijk

En dat is natuurlijk ook niet zo gek. We komen bij de mensen thuis. Maar ik vind het best hinderlijk. De woonkamers van de appartementen in ons verzorgingshuis zijn niet groter dan 20-25 vierkante meter dus het staat na één sigaretje al snel blauw. Ik moet bekennen dat ik zelf ook heb gerookt maar van binnen roken in kleine ruimtes werd ik ook niet gelukkig. En al helemaal niet als alles potdicht zit. Naast dat het slecht is voor de gezondheid van de cliënt, mij en mijn collega’s stinken m’n kleren de hele dag naar rook. Ik vind dit voor mezelf maar ook voor andere cliënten of familieleden waar ik vervolgens binnenloop erg onprettig en zeker geen visitekaartje.

Gevaar voor brandwonden

Punt drie is dat de cliënt zelf gevaar loopt op brandwonden. Hoeveel truien, shirtjes en broeken hebben ze wel niet in de kast hangen met brandgaatjes. Of zit er in de stoel kleine putjes omdat ze de asbak niet meer op tijd kunnen vinden. Gelukkig heb ik laatst wel weer BHV gehad. 😉

Alternatieven

Ik vind het nogal wat dat onze gezondheid als hulpverlener onder doet aan het welzijn en de gemoedstoestand van de cliënt. Misschien kan je dan zeggen dat ik dit beroep niet had moeten kiezen maar dat is wel erg kort door de bocht. Graag zou ik willen kijken naar alternatieven voor de cliënt en zijn omgeving. Vaak gaat het om de handeling van het roken waar ze aan verslaafd zijn. De sigaret uit het doosje halen, aansteken, aftikken en het roken zelf. Daarom ben ik van mening dat een nicotinepleister of kauwgum in eerste instantie niet zal werken. Maar de e-sigaret is een erg goede vervanger als je het mij vraagt. De damp van de e-sigaret is namelijk nauwelijks schadelijk voor “mee-rokers” en de roker heeft nog steeds zijn handelingen waar hij zo verslaafd aan is.

1 thought on “Waar blijft onze rookvrije werkplek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *