Berichten

Van chocolaatje, schaaltje tot geld

Als je in de zorg werkt heb je te maken met veel verschillende mensen. Daarvan willen velen mensen graag wat geven voor de geboden zorg die ze krijgen. Ze willen graag hun dankbaarheid laten zien in de vorm van waarde. Voor mij hoeft dat niet. Als je al gemeend dankjewel zegt ben ik tevreden. En wanneer een cliënt jarig is geven ze de zusters natuurlijk ook iets lekkers voor bij de koffie, zoals die overheerlijke dure gebakjes van de bakker even verderop. Want naast al die chocolaatjes, koekjes, snoepjes, pepernoten, sap, koffie en zelfs fruit bieden sommige cliënten ook andere dingen aan, namelijk geld of spullen.

Familie

Maar ook familie die je wilt bedanken voor de jaren goede zorgen voor hun reeds overleden familielid. Dit kan met een bloemetje of Merci maar soms ook met geld. Dat we dan als team mogen besteden aan een gezellige borrel of teamuitje. Voor mij is het vanzelf sprekend dat je tot op de laatste dag je eer en zorgen toont aan je cliënt en diens naasten. Maar ik begrijp de nabestaande in hun positie ook.

No go area

Geld aannemen van een cliënt vind ik sowieso een “no go area”. Op de afdeling hebben we eens een dame gehad die geld gaf. Super handig als zakcentje kan je denken maar wij hadden afgesproken het geld aan te nemen en vervolgens terug te stoppen in een kastje als ze het niet zag.

Bonbonschaaltje

Maar ook spullen worden regelmatig aangeboden. Zo heb ik laatst een schaaltje gekregen voor mijn verloving. Het is niet dat ik mijn verloving aan de grote klok had gehangen maar ze was door haar trouwboek aan het bladeren en zodoende vroeg ze wat mijn #status in het leven is. Ze bood mij een bonbonschaaltje aan die zij van haar tante had gekregen voor haar verloving. Na een aantal keer vriendelijk bedankt te hebben, heb ik het toch maar aangenomen en mee naar huis genomen. Weliswaar in bruikleen voor het geval dat het toch iets meer waarde heeft dan de emotionele waarde van 60 jaar geleden.

En gelukkig is het mooiste wat je kan krijgen, naast de dankbaarheid natuurlijk, (goed bedoeld) advies. Volledig gratis, soms grappig of niet meer verkrijgbaar! 😉

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *