Berichten

Leerlingen begeleiden

Leerlingen, je hebt ze in alle soorten en maten. Voornamelijk vrouwen. Jonge meiden, moeders, zij-instromers of doorgroeiers. Ze hebben zo allemaal hun eigen redenen waarom ze in de zorg willen werken of willen groeien in hun vak. Ik heb zelf ook ooit de overstap gemaakt. Ik was al verpleegkundige binnen Defensie maar omdat ik niet dagelijks met mijn vak bezig kon zijn heb ik de keuze gemaakt om mijn werkgeluk ergens anders te vinden.

Variatie houdt me scherp

Bij mijn eigen leerproces miste ik goede begeleiding, daarom heb ik er voor gekozen om begeleider en beoordelaar te worden. Ik heb vier leerlingen onder mijn hoede. Je zou kunnen zeggen dat dat er best veel zijn. En dat is het soms ook wel. Gelukkig zitten ze bijna allemaal in een andere opleiding of leerjaar. Dit maakt het voor mij allemaal wat makkelijker te verdelen of juist te combineren. Want door de variatie in opleiding en leeftijd houden ze mij scherp en ook ik blijf leren.

Toch vraagt dit wel om verschillende soorten begeleidingsstijlen. En ook al ben ik geen coach – waar het vaak wel op lijkt en waar ik een andere keer nog over zal schrijven – zo voel ik mij vaak wel. Want naast coach ben je soms ook instructeur, leraar of de helpende hand. Maar door mijn nieuwsgierigheid en de wil om iemand het vak te leren probeer ik een zo goed mogelijk beginnend zorgprofessional af te leveren.

Bewustwording

Want begeleiden van een leerling kan niet iedereen. En ik wil niet zeggen dat ik het altijd goed doe maar je moet wel over enkele skills beschikken. Want wat ik het moeilijkste vind om de leerlingen bij te brengen is dat dit niet zomaar een beroep is. Ik wil het zeker geen roeping noemen maar het zorgen moet wel in je bloed zitten. Je werkt namelijk voor en met mensen. En in mijn vak is dat met kwetsbare ouderen die voor een groot deel afhankelijk zijn van het verzorgend personeel. En ook ik weet dat ze naast leerling ook (alleenstaande) moeder zijn, de collega met het perfecte Instagramleven. Of de eigenaar van een brocantewinkel, iemand met een ingewikkeld privéleven of ze is gewoon een leuke frisse meid. met een hele toekomst voor zich. En dat is niet erg of bijzonder maar het kan best moeilijk om te begeleiden zijn omdat soms de prioriteiten niet op het werk liggen terwijl ze daar wel moeten zijn.

2 thoughts on “Leerlingen begeleiden

  1. Weer mooi geschreven Elke 👩‍❤️‍💋‍👩
    Wij hebben vorig jaar voor het eerst een leerling gehad op het werk.: en jonge jongen die in een kleding winkel werkte . Dus een enorme switch.. liepen tegen heel veel dingen aan, die ik herken in je verhaal, maar ook mooie natuurlijk ! Wat vooral mooi was is dat je iemand heel bewust kan maken van diepgang die er nodig is om ons werk te doen. Leerling is verrijkt in zijn leven met een extra laag 😊

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *