Berichten

Humor in de zorg, opgeschept en uitgespuugd

Ze zat in haar favoriete stoel bij het raam te kijken hoe het circus werd opgebouwd. Grote vrachtwagens reden het grasveld op en rood met wit gestreepte tenten rezen de lucht in. Vol verwondering zat ze te kijken naar wat er allemaal gaande was. Dit zie je natuurlijk niet iedere dag in je voortuin. Ze zegt: ‘Zijn er ook nog dieren? Want ik zie ze niet.’ ‘Nee, volgens mij mag dat niet meer, iets met dierenmishandeling,’’ zeg ik. ‘Maar u moet straks toch optreden? , zeg ik vervolgens. Ze lacht en zegt dat ze haar danspakje in de was heeft zitten. ‘Oh maar u moet ook in uw tijgerpak, ik schilder nog wel wat snorharen op uw gezicht en dan bent u klaar om te gaan.’

We hadden de grootste lol! En aangezien er meerdere appartementen uitkijken op het circus kon in de grap vaker maken. Hun en mijn dag konden niet meer stuk. Want humor in de zorg is naar mijn mening erg belangrijk. Zo is er zelfs een boek over geschreven, Humor als verpleegkundige interventie door Marcellino Bogers en coauteur Fransiska Kleijer. Maar niet iedereen lukt dit om toe te passen je moet wel een beetje snel kunnen schakelen en de momenten kunnen aanvoelen. Gevoel voor humor is ook wel makkelijk. 😉

Van Afghanistan tot verzorgingshuis

Ik werk tegenwoordig in een verzorgingshuis maar heb ook in Afghanistan op de eerste hulp gewerkt. En daar kwam ik erachter dat je soms grappen moet maken om wat je gezien en meegemaakt hebt te verwerken. Het is namelijk belangrijk dat je de zorg die je hebt geleverd bij iemand die lijd een plek kan geven. Dit doe ik met humor en met de situatie te relativeren. En het mooiste wat je er aan overhoudt is lachende collega’s, een sterkere band en ontspannen gezichten die klaar zijn voor de volgende casus.

Opgeschept en uitgespuugd

Want bij onze cliënten werkt het niet anders. Lachen verbind en geeft vertrouwen. Maar leid ook af van het moment of de negatieve gevoelens die je hebt. Zo kom ik nog wel eens op de dagbesteding en tijdens de eetmomenten let iedereen op elkaar. De lelijkste woorden worden opgeschept en uitgespuugd. Hier kan je goed op inspelen met humor. Maar ook met een cliënt met dementie die zelf de lolbroek aan heeft en de hele dag grapjes maakt kan je met humor contact maken. Je doet er gewoon nog een schepje bovenop!

 

 

3 thoughts on “Humor in de zorg, opgeschept en uitgespuugd

 1. Ja zo is het maar net , gelukkig ben jij de leukste thuis, en mijn zusje ..dus met die humor zit het wel goed🤭
  Ik hou ook van humor op het werk.. soms lach ik het hardste , soms worden cliënten boos (iets met autisme ) “sorry , was een grapje ! Ach en humor helpt je door alle moeilijke en leuke momentjes heen.

 2. haha die lollige meiden en beiden mijn dochters. Ik ben trots op ze, kan met ze lachen. Dus met mij zit het later wel goed! Bedankt lieve Elke met de glimlach die je nu (al)weer op mijn gezicht hebt getoverd.

 3. Humor is net als ademhalen.
  Het is absoluut noodzakelijk. Maar wat je al schrijft… Je moet de situatie even overzien en dan gewoon erin gooien of niet.. Dat blijft een kunst op zich.
  Zelfs onderbroekenlol en dat is bij ons vaak verrassend dichtbij.
  Weer leuk beschreven Elke 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *