Berichten

Nieuwe trend in ouderenzorg!

Dit is geen schreeuw om aandacht, dit is een schreeuw om hulp.

 We hebben het vast wel eens gedaan, overeten. En dat is niet zo gek. We worden dol gemaakt door reclames op de televisie waar de meest slanke mensen alles eten wat ze willen. Of de supermarkten hebben de beste ongezonde aanbiedingen waar je echt op zit te wachten. Kookboeken in verschillende soorten en maten ploppen als paddenstoelen de grond uit. En we willen onze kinderen of ouders gelukkig zien dus stoppen we er nog een snoepje of koekje in. M’n nichtje kreeg van de week een ijsje van mij toen ze uit school kwam. Een kwartier later had ze alweer “honger”. Ik zei; “je hebt geen honger, de suiker in jouw buik zegt dat jij honger hebt.”

Zoals jullie weten heb ik het leefstijlboek Project Gezond aangeschaft omdat ik van houvast houd en omdat ik weet dat zulke “maatregelen” bij mij meestal wel werken. En zelfs op kinderdagverblijven en basisscholen wordt er mondjesmaat ongezonde voeding geweigerd zoals chips, zoet beleg of voeding met een hoog koolhydraatgehalte. Zo ook in mijn keuken.

Ik vind het een goede trend. In de ouderenzorg lijkt deze trend nog niet aangeslagen te zijn. We moeten bijna smeken om fruit (ironie) terwijl er één keer in de week een vette hap gebracht wordt op kosten van het huis. Want eten maakt ons gelukkig, toch?

Perfecte voorbeeld

Nou mij en mijn collega’s en uiteindelijk de cliënt ook niet. We zien regelmatig dat cliënten aankomen als ze in een tehuis komen wonen. Dit komt enerzijds omdat alles voorhanden is, de eenzaamheid overheerst waardoor ze overeten en omdat bij sommige de rem op eten simpelweg er niet meer is. En een enkele kilo is te overzien, ik ben zelf ook niet het perfecte voorbeeld, maar dat je kleding te krap gaat zitten en vervolgens door het overgewicht niet meer kan doen wat je wilt vind ik een kwalijke zaak. Niemand wordt gelukkig van die overtollige kilo’s, maar waarom mogen we er niets van zeggen? Waarom rust er een groot taboe op een volksziekte? Waarom wordt er geen standaard bewegingsprogramma aangeboden en krijgen ze in plaatst van een kroket niet een lekker handje met noten aangeboden?

Symptomen

De zorg wordt namelijk zwaar en pijnlijk voor de cliënt als zij zwaarlijvig is. En om van alle bijkomende symptomen maar te zwijgen. Ademhalingsproblematiek, benauwdheidsklachten, pijn door het hele lichaam, ontregeld ontlastingspatroon, aambeien, vochtletsel, smetplekken en slapeloze nachten. Maar het allerergste voor de cliënt vind ik nog wel de angst die ontstaat. Doordat ze geen vertrouwen meer heeft in haar eigen lichaam overheerst de angst haar leven en onze oververhitte pieper…

 

 

 

 

 

2 thoughts on “Nieuwe trend in ouderenzorg!

  1. Hè bah.. had zo gedacht dat als ik later oud en gerimpeld ben ik alles ga eten wat los en vast zit ! Maarrr .. misschien moet ik nog eens achter Mn oren krabben….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *