Berichten

Hoe ga jij om met alcohol (misbruik) in jouw zorginstelling?


Alcoholmisbruik bij ouderen die in een zorginstelling wonen is een lastige kwestie. Naast het feit dat jij en ik verantwoordelijk zijn voor ons eigen leven is een persoon in een zorginstelling dat ook. Maar heeft ook te maken met het personeel dat hem moet verzorgen. Ook al woont de oudere met een alcoholprobleem in een instelling, hij mag in zijn woning doen en laten wat hij wilt. Maar wat als dit gebruik dusdanige gezondheidsrisico’s met zich mee brengt of het personeel kan zijn werk niet doen… Vind jij dat je op dat moment actie moet en mag ondernemen, of laat je het rusten?

The day after

Ik klop op zijn deur en laat mijzelf binnen. Het is 8 uur in de morgen en zie de zonnestralen al tussen de gordijnen doorschijnen. Tegelijkertijd word ik bevangen door een intrigerende geur waardoor ik zelfs even mijn neus dicht knijp. Ik riep goedemorgen en met een trillende stem kreeg ik een goedemorgen terug. Het is donker op zijn kamer dus ik glij het gordijn een stukje open. Hij ligt, zoals altijd, gekruld in zijn laken en deken. Verwikkeld in een strijd die hij zo te zien weer verloren heeft. Ik bevrijd hem van zijn dekens terwijl de geur steeds verder mijn neus binnen dringt. Hij ziet eruit alsof hij onder een baksteen heeft geslapen. En zijn bevochtigde bed door zweet en urine  hebben zijn sporen van gisteravond nagelaten.

Schaamte

We tellen tot drie zodat hij kan komen staan. Hij schuifelt richting de badkamer en kreunt van vermoeidheid en angst. Daarna help ik hem met het uitdoen van zijn doorweekte pyjama. Ik zie dat hij zich ongemakkelijk voelt in mijn bijzijn en laat hem even alleen in de badkamer. Ik gooi de boel open om de kamer door te laten luchten. Onder in een kastje vind ik een fris ruikend schoonmaakmiddel. Ik poets zijn bed om de nieuwe geur de kamer in te laten stromen.

Afpakken is geen hulp aanbieden

Wanneer hij met behulp van mij klaar is met douchen en zijn tanden aan het poetsen is ruim ik de vuilnis op. Er staat een halve fles rode wijn op het aanrecht en in de prullenbak liggen vijf lege halve liter blikken bier. Hij wordt kribbig als ik over zijn drankgebruik begin want hij vind het allemaal wel meevallen. ’s Avonds is hij negen van de tien keer goed te helpen. Maar er zijn ook avonden dat hij wankel op zijn benen staat en het valgevaar hierdoor vergoot. Ergens vind ik het drankgebruik niet erg maar wel het probleem dat het heeft veroorzaakt en dat dat nooit verholpen is.

1 thought on “Hoe ga jij om met alcohol (misbruik) in jouw zorginstelling?

  1. En dit probleem(gedrag) zit er al héél lang, krijg je er in een zorginstelling nooit uit. Heb altijd wat moeite als er snel wordt geroepen/geëist ‘stoppen’
    Voorzichtig inperken om het werkbaar te houden kan wél. Mooi gezien en geschreven Elke.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *