Berichten

“U ligt opgebaard op uw appartement.”

De rapportages die jij en je collega’s schrijven is een manier om in de zorg te communiceren met elkaar. Je doet het tijdens of na iedere dienst en soms wat vaker bij de ene cliënt dan de andere. Het doel van rapporteren is om de zorgverlening in kaart te brengen, afspraken over te dragen, te observeren en zo de continuïteit en kwaliteit te waarborgen.

De rapportage is dus geen gezellige chatgroep of een spam box om al je collega’s verwijten te maken wat ze allemaal wel niet fout hebben gedaan of zijn vergeten. Want de hele bedoeling van het rapporteren is niet alleen dat je collega’s het lezen maar óók de zorgvrager en diens naasten.

De zoveelste persoon

 

En ja, dan begint het bij mij altijd al een beetje te ratelen in mijn bovenkamer. Wat is de beste manier om een rapportage te schrijven en te lezen? Is dat in de tweede persoon of in de derde persoon? Bij mij op het werk schrijven we in de tweede persoon. De jij-vorm of terwijl de u-vorm. Niet mijn persoonlijke voorkeur, maar goed. De lezer, lees: zorgverlener, zorgvrager, familie, mantelzorger en iedereen die denk of vindt recht te hebben op de rapportage dus niet de receptioniste. Want wanneer jij de rapportage leest, lijkt het net alsof je iets over jezelf leest. Gelukkig weet je wel beter en weet je zelf ook wel dat je geen groot gapend gat hebt in je bil maar in je hand. En dat je alleen maar in je broek plast (een heel klein beetje) als je de slappe lach hebt en niet omdat je incontinent bent na de geboorte van je derde kind.

Nice to know…?

 

Maar is de zorgvrager wel zo blij om terug te lezen hoeveel ontlasting hij in zijn broek had? Of hoe verdrietig ze was omdat ze begint te beseffen dat ze vergeetachtig wordt? Dat ze haar foto’s probeert eten te geven. En dat hij te veel drank op had om niet meer te kunnen lopen. Of dat ze argwanend en geïrriteerd was omdat ze gewoonweg geen klik heeft met die ene zuster?                   Zou jij dat allemaal over jezelf willen lezen?

En o, ja, u ligt opgebaard op uw appartement. Alsof hij dàt nog zal lezen…

 

 

 

 

1 thought on ““U ligt opgebaard op uw appartement.”

  1. ❤️ wij gaan het de volgende rapportage weer hebben over rapportage schrijven . Leuk dus dat je er nu over schrijft ! Idd een heel lastig ding . Maar bij ons mogen alleen de cliënten de rapportage lezen (privacy ) dus dat is al anders dan bij jullie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *