Berichten

Is ze eenzaam of alleen?

Je bent vast wel eens voor een  korte of misschien wel langere periode alleen geweest. Bijvoorbeeld toen je partner een vriendenweekend had, de kinderen uit huis gingen of jijzelf was voor je werk een tijdje van huis. En zijn we dan op die momenten dat we alleen zijn ook echt alleen? Je staat tegenwoordig 24/7 verbonden met je telefoon waardoor je met iedereen, wanneer je wilt en waarover je wilt in contact kunt komen. En als je wel alleen willen zijn sluit je je af van je telefoon, ga je sporten of de hele dag in bed liggen.

Maar als we dan alleen zijn of ons alleen voelen, zijn we dan ook gelijk eenzaam? Eenzaamheid is een gevoel van een gemis. Een gemis van dierbare om je heen. Een goede vriend, partner of je trouwe viervoeter. Eenzaamheid gaat gepaard met negatieve gevoelens en bijvoorbeeld met verdriet. Je kan dus ook eenzaam zijn in een relatie die voor jou niks meer betekend. Of eenzaam zijn in de gevoelens die je hebt en die je niet kan delen met een ander. Want of je nu alleen bent of samen, eenzaamheid is een gevoel die bij iedereen anders kan zijn en niet altijd zichtbaar is.

Acceptatie

Bij de ouderen die ik verzorg zie ik mensen die eenzaam zijn maar ook die alleen zijn. De ouderen die alleen zijn, zijn vaak nog wel redelijk mobiel, praten makkelijk met anderen om hun heen, hebben een hobby, hebben houvast aan hun geloof of zijn graag op zichzelf. Zij lijken van nature positief ingesteld en goed te kunnen relativeren. Zij lijken de situatie waarin ze nu leven te accepteren.

Verlangen naar vroeger

Maar naast dat iedereen die bij ons woont ook echt alleen woont, zijn er ook een aantal zichtbaar eenzaam. Eenzaam door de ziekte dementie die ze alleen moeten doormaken. Wat hun verlangen naar vroeger (toen alles nog goed was) vergroot of ze laat leven in de tijd dat ze de controle nog wel hadden. Of de oudere die alle dagen een activiteit heeft met een maatje, aan groepsmiddagen deelneemt en haar zoon die wekelijks langs komt. Maar die lossen voor haar de eenzaamheid niet op. Het is namelijk een gevoel, een gevoel van het missen van genegenheid, liefde en begrip.

1 thought on “Is ze eenzaam of alleen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *